Magyar Kr√≥nika az ultrafideszes korm√°nyfoly√≥irat c√≠me, maga Orb√°n tartja a szerkesztŇĎi √©rtekezletet cs√ľt√∂rt√∂k√∂n, √≠rni is fog bele. Megszerezt√ľk a szerzŇĎknek √≠rt felk√©rŇĎ levelet. Enn√©l d√∂bbenetesebb olvasm√°ny 4 √©ve nem volt!

Tudatom, hogy Orb√°n Viktor minisztereln√∂k Magyar Kr√≥nika c√≠mmel √ļj havi foly√≥irat ind√≠t√°s√°t szorgalmazza, melynek megalkot√°s√°ban ‚Äď mint szerzoŐč ‚Äď szem√©lyesen maga is k√∂zremuŐčk√∂dne. Minisztereln√∂k √ļrral egyeztetve tisztelettel felk√©rem, hogy e szellemi v√°llalkoz√°sban ‚Äď mint szerzoŐč ‚Äď √≠r√°saival √Ėn is vegyen r√©szt.

√ćgy kezdŇĎdik az a Ker√©nyi Imre miniszeterln√∂ki megb√≠zott √©s Bencsik G√°bor fŇĎszerkesztŇĎ √°ltal √≠rott lev√©l, amit legal√°bb 100 korm√°nyhŇĪ potenci√°lis szerzŇĎ kapott meg a napokban. A janu√°r kilencedikei alakul√≥ √©rtekezletet szem√©lyesen Kim Dzsongun Orb√°n Viktor minisztereln√∂k tartja a Magyar Demokrata hetilap Andr√°ssy √ļti szerkesztŇĎs√©g√©ben, √©s a tervek szerint m√°jus elsej√©n meg is jelenik az elsŇĎ sz√°m.

Olyan havonta megjelenŇĎ, a fideszess√©g eszenci√°j√°t jelentŇĎ foly√≥iratr√≥l van sz√≥, amelyikbe a lapot kital√°l√≥ minisztereln√∂k mellett korm√°nytagok √©s vezetŇĎ Fidesz-politikusok is √≠rnak majd, a k√∂telezŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥-tud√≥s-mŇĪv√©sz-h√≠resember kokt√©lon k√≠v√ľl. Akkora lesz, mint az alkotm√°ny d√≠szkiad√°sa, vastag pap√≠ron, reprezentat√≠v k√ľlsŇĎvel. A havi t√≠zezer p√©ld√°ny egy r√©sz√©t - ellentmond√≥ a lev√©lben, hogy a fel√©t vagy a h√°romnegyed√©t - ingyen osztj√°k sz√©t √°llami vezetoŐčk, k√∂zk√∂nyvt√°rak, k√∂z√©piskolai k√∂nyvt√°rak, k√∂z√©piskol√°k igazgat√≥i, hat√°ron t√ļli magyar iskol√°k √©s magyar int√©zm√©nyek, valamint hazai polg√°rmesterek k√∂z√∂tt.

Ha a lap tizedolyan j√≥ lesz, mint a felk√©rŇĎ lev√©l, m√°r most √∂r√∂kre gyŇĎz√∂tt az √©szak-koreai t√≠pus√ļ magyar jobboldal.

Advertisement

Ker√©nyi√©k dics√©retes ŇĎszintes√©ggel le√≠rj√°k, hogy mi√©rt is alap√≠tanak Fidesz-korm√°ny-lapot a p√©nzedbŇĎl meg az eny√©mbŇĎl:

A t√°rgy n√≠v√≥s √©s sikeres foly√≥irat alap√≠t√°sa, mely eszm√©inket hirdeti. (‚Ķ) Legyen e lap az √°llam √°ltal t√°mogatott kultur√°lis innov√°ci√≥ egyik eleme. (...) A Magyar Kr√≥nika reprezentat√≠v √©s gyuŐčjtendoŐč havi kiadv√°ny. Kordokumentum. (‚Ķ) A Magyar Kr√≥nika a centr√°lis politikai eroŐčt√©r √©p√≠toŐč embereiroŐčl sz√≥l. Fizikai √©s szellemi √©rtelemben. HoŐčseit e foly√≥irat tisztelettel √©s szeretettel mutatja be. A V√°rkertbaz√°r fel√ļj√≠t√°s√°t vez√©nyloŐč n√©hai Zumbok √ļr, a Kossuth teret meg√°lmod√≥ Wachsler √ļr, a nagyberuh√°z√°sokat bonyol√≠t√≥ F√ľrjes √ļr, (‚Ķ), a tejcsin√°l√≥ Cserpes √ļr, dalcsin√°l√≥ √Ākos √ļr, a ki√°ll√≠t√°sokat var√°zsl√≥ Ba√°n √ļr, a sz√≠nh√°zcsin√°l√≥ √©s √∂t gyermeket neveloŐč Vidny√°nszky √ļr, a bork√©sz√≠toŐč Bock √ļr, a l√≥teny√©sztoŐč L√°z√°r testv√©rek meg a t√∂bbi eredm√©nyes ember mes√©lje el e foly√≥iratban gyermekkor√°t is, k√©pz√©s√©t is √©s a nagymama kr√©mes√©t is.

√Čs hogy milyennek sz√°nj√°k a lapot? Az eddigiekbŇĎl ak√°r az is k√∂vetkezhetne, hogy olyan neg√©desnek √©s modorosnak, hogy az esetleg beleolvas√≥ nemfanatikusok azonnal holtan rogyjanak √∂ssze. De m√©gsem ez a helyzet! A Magyar Kr√≥nika a kr√©d√≥ szerint t√≠zszer olyan hippi hely lesz, mint Amerika nyugati partja a hetvenes √©vekben. A jelsz√≥ a ugyanis a szeretet, vagyis pontosabban a J√ď.

Keresd a jót!

Ez a vastag betŇĪvel szedett szlogen a leendŇĎ szerzŇĎknek. Akik azon fel√ľl, hogy j√≥l meg lesznek fizetve - de errŇĎl k√©sŇĎbb - konkr√©tan evang√©list√°k lesznek. Esetleg pr√≥f√©t√°k. Ugyanis √∂r√∂mh√≠rt mondanak. Itt √°ll elŇĎttem a lev√©lben:

A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond.

Meg kell hogy mondjam, hi√°ba a tisztess√©ges p√©nz, nem lenn√©k sz√≠vesen Orb√°n Viktor szerzŇĎt√°rsa, mert olyan r√©szletes √©s bizarr m√≥don szab√°lyozz√°k, hogy az √∂r√∂met milyen t√©m√°kban √©s milyen hozz√°√°ll√°ssal √≠rjam meg, hogy R√©vai J√≥zsef s√°rgulhat a s√≠rban az irigys√©gtŇĎl.

Kiny√≠lott a pitypang. Meg√≠rom. A korm√°nybiztos a telev√≠zi√≥ban elk√°pr√°ztatta a k√©rdezoŐčbiztost, idoŐčs muŐčv√©sz√ľnk csin√°lt egy sz√©p filmet, a biopiacon s√°rga volt a pecsenyekacsa, meg√≠rom. Cs√∂kkent a rezsim. Meg√≠rom.

Advertisement

Nem viccelek, ez a Bencsik-Ker√©nyi-f√©le √ļtmutat√°s egy √∂sszef√ľggŇĎ r√©szlete. Ekkora idi√≥tas√°got m√©g egy r√°kosista vagy √©szak-koreai ŇĎr√ľlt cenzor se mert le√≠rni.

Visszat√©rve ahhoz, hogy Orb√°n Viktor √©s a Fidesz reprezentat√≠v lapj√°nak felk√©rt szerzŇĎi pr√≥f√©t√°k lesznek, az is kider√ľl a felk√©r√©sbŇĎl, hogy nem ak√°rmilyenek, hanem olyanok, akik b√°rmikor benyalnak egym√°snak, de a buzul√°sig az√©rt nem mennek el. EbbŇĎl a sorb√≥l der√ľl ki:

Ha egym√°sban tal√°lj√°k meg a j√≥t, azt is meg√≠rj√°k. Itt ne legyen boz√≥tharc. Bar√°ti tuŐčz sem.

Advertisement

De a l√©nyeg, hogy Fidesz-pr√≥f√©t√°nak lenni j√≥, mert t√∂bbmilli√≥ embert vezethet√ľnk, plusz b√≥nusznak p√°r m√°sik pr√≥f√©t√°t:

H√≠veink sorvezetoŐčre v√°gynak. K√∂vetendoŐč mint√°ra. SzerzoŐčink felv√°llalj√°k e szerepet. Vezetik az olvas√≥t. √Čs egym√°st is.

Annyira bizarr mindez, hogy az olvas√≥ joggal gondolhatja, √∂nk√©nyesen v√°logatok vicces r√©szleteket, hogy k√©t elismert √©rtelmis√©git olyan nevets√©ges h√ľly√©nek √°ll√≠tsak be, aki r√°ad√°sul √ļgy viselkedik, mint a Tanu valamelyik szereplŇĎje. Ez√©rt idem√°solom a teljes vonatkoz√≥ sz√∂vegr√©szt a lev√©lbŇĎl:

A Magyar Krónika célja

a legjobb szerzoŐčk megnyer√©se, kik sz√°mlak√©pesek, s hajland√≥ak h√≥napr√≥l h√≥napra megnyilv√°nulni e foly√≥irat has√°bjain.

A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond.

A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót.

Legjobbjaink a gondolkod√°s n√©gyzeth√°l√≥j√°t r√°vet√≠tik a jelens√©gekre, s ha j√≥t lelnek, meg√≠rj√°k. Ha egym√°sban tal√°lj√°k meg a j√≥t, azt is meg√≠rj√°k. Itt ne legyen boz√≥tharc. Bar√°ti tuŐčz sem. Kell a j√≥, a sz√©p, az igaz, az √©rv√©nyes gondolat, a tan√≠t√°s, a pozit√≠v energia √©s a sz√∂vets√©g. Kell az igen. Igen, keresd a j√≥t.

J√≥ volt a sz√≠ndarab. Meg√≠rom. Lebilincselt a koncert. Meg√≠rom. Kiny√≠lott a pitypang. Meg√≠rom. A korm√°nybiztos a telev√≠zi√≥ban elk√°pr√°ztatta a k√©rdezoŐčbiztost, idoŐčs muŐčv√©sz√ľnk csin√°lt egy sz√©p filmet, a biopiacon s√°rga volt a pecsenyekacsa, meg√≠rom. Cs√∂kkent a rezsim. Meg√≠rom. Ellenfelem j√≥l sz√≥lalt meg. Meg√≠rom √©s megdics√©rem.

A Magyar Kr√≥nika szerzoŐči szellemi √©let√ľnk meghat√°roz√≥ szem√©lyis√©gei. AkikboŐčl nem √∂nbizalomhi√°ny √°rad, hanem deruŐč, hit √©s szakmais√°g.

Advertisement

Lapszerkeszt√©si ismeretek gyengeelm√©jŇĪeknek

Azt hiszed, hogy enn√©l jobban nem fogsz meglepŇĎdni? Miut√°n Bencsik √©s Ker√©nyi megmondt√°k, hogy milyen t√©m√°kban √©s mire figyelve kell √≠rni, j√∂n az a r√©sz a lev√©lbŇĎl, ahol p√°r sz√°raz technikai r√©szletet ismertetn√©nek. Na de Orb√°n Viktor szerkesztŇĎs√©g√©ben, ami eszerint sokkal vadabb drogbarlang a r√©gi Narancsn√°l vagy Indexn√©l is, m√©g a sz√°raz r√©szletek is olyanok, mint m√°shol egy k√°b√≠t√≥szeres √°lom. Azt, hogy "A szerzŇĎinknek izonyos formai k√∂vetelm√©nyeket be kell tartaniuk", a k√∂vetkezŇĎk√©ppen fogalmazz√°k meg:

A lenti le√≠r√°s rigor√≥zus, de ne rettenj√ľnk el. Csak kikalap√°lt gazd√°lkod√°s √©s kicsiszolt forma seg√≠ts√©g√©vel √©p√ľlhet szellemi templom, melynek olt√°rain minden szerzoŐč a maga legjobb liturgi√°j√°t mutatja be. Tetsz√©s szerinti tartalommal, alc√≠mmel √©s terjedelemben.

Advertisement

Ezekhez a barokk k√∂rmondatokhoz vajon mit kell tolni? Ezut√°n j√∂n az egyik kedvenc r√©szem, a "lapszerkeszt√©si ismeretek gyengeelm√©jŇĪeknek √©s kisgyermekenek":

Egyetlen komoly k√©r√©s az oldalp√°rokban, az oldalp√°rban, az oldalban √©s a has√°bban t√∂rt√©noŐč szerkeszt√©s elv√©nek betart√°sa. A t√∂bb oldalp√°r szerzoŐčje a monument√°lis form√°t val√≥s√≠tja meg, az oldalp√°r√© a tekint√©lyes form√°t, az oldal√© a kis form√°t, a has√°b√≠r√≥ sz√∂sszenet√©vel vesz r√©szt e v√°llalkoz√°sban.

Lehet v√°lasztani.
√ćgy j√∂het l√©tre a szem√©lyess√©g var√°zsa: ezek az oldalp√°rok az eny√©mek.
Vagy: ez az oldalpár én vagyok.
Vagy: ez az oldal én vagyok.
Vagy: ez a hasáb én vagyok.

Advertisement

Nem is tudom mit gondoln√©k, ha tekint√©lyes jobboldali k√∂z√©leti szem√©lyis√©g, tud√≥s vagy ismert korm√°nyim√°d√≥ √ļjs√°g√≠r√≥ lenn√©k, √©s ebben a st√≠lusban t√°rgyaln√°nak velem:

Javallott h√°zi k√∂nyvt√°raink k√©peinek √©s az √°ltalunk k√©sz√≠tett felv√©telek haszn√°lata. A szorgalmas m√©hecsk√©roŐčl k√©sz√≠tett k√©p sz√©p √©s jogtiszta. Ha ikergyermekeink sz√ľlettek, j√∂het r√≥luk a mobiltelefonon k√©sz√≠tett felv√©tel.

Az ut√≥bbi mondat r√°ad√°sul az√©rt is zavarbaejt√≥, mert ezut√°n arr√≥l √≠rnak, hogy a Magyar Kr√≥nika f√©lkem√©ny bor√≠t√≥s, nagyalak√ļ, nemzetisz√≠n keretbe foglalt, neh√©z, j√≥ pap√≠rra nyomott, k√∂nyvespolcra k√≠v√°nkoz√≥ kiadv√°ny lesz. Eszerint tele az √öj √Črtelmis√©gi Elit ikergyerekeinek mobilos fot√≥ival.

Advertisement

A leendŇĎ cs√ļcs-fideszlap fŇĎszerkesztŇĎje Bencsik G√°bor, a Magyar Demokrata lapigazgat√≥ja, Bencsik Andr√°s fŇĎszerkesztŇĎ √©s B√©kemenet-szervezŇĎ testv√©re. A szerkesztŇĎbizotts√°g tagjai Balogh Zolt√°n, Ker√©nyi Imre √©s Vizi E. Szilveszter. A szerkesztŇĎ a volt Magyar Nemzet-es Csontos J√°nos.

Minden arra utal, hogy a magyar politikai √©let √©s a minŇĎs√©gi √ļjs√°g√≠r√°s igazi rajong√≥inak ez lesz √©let√ľk cs√ļcslapja. Enn√©l √≠g√©retesebb laptervet ugyanis √©n m√©g √©letemben nem l√°ttam!

FŇĎszerkesztŇĎi vez√©rcikkel indul, azut√°n j√∂n az adott sz√°m k√∂zponti t√©m√°j√°t feldolgoz√≥ h√ļszoldalas √≥ri√°scikk, amit, ha elfogadj√°k a felk√©r√©st, olyan √°ll√≥csillagok √≠rhatnak, mint Bayer Zsolt, Csontos J√°nos, Kondor Katalin, Krist√≥f Attila, Kudlik J√ļlia, Szentmih√°lyi Szab√≥ P√©ter, vagy Torkos Matild. "Az anyag 60 sz√°zal√©ka k√©pal√°√≠r√°sokkal ell√°tott jogtiszta k√©p vagy √°bra legyen, haszn√°ljuk b√°tran mobiltelefonunk felv√©teleit is," - sz√≥l a szerkesztŇĎi tan√°cs, √©n pedig a t√ľrelmetlens√©gtŇĎl nem b√≠rom ki √©p √©sszel m√°jusig, amikor elolvashatom az elsŇĎ mobilos fot√≥kkal illusztr√°lt Kudlik J√ļlia-h√ļszoldalast.

Advertisement

A Torkos Matild-szelfik ut√°n j√∂n a legveretesebb, a Strat√©gia rovat, ahov√° a Fidesz politikusai fognak √≠rni a Vez√©nylŇĎ T√°bornokkal az √©len. Itt a k√∂vetkezŇĎ szt√°rszerzŇĎket √≠g√©rik nek√ľnk: Balogh Zolt√°n, Boros P√©ter, Deutsch Tam√°s, F√≥nagy J√°nos, K√∂v√©r L√°szl√≥, Martonyi J√°nos, Matolcsy Gy√∂rgy, Navracsics Tibor, Orb√°n Viktor, ProŐčhle Gergely.

Uramisten, mi es√©lye lesz itt b√°rmilyen piaci lapnak, ha itt egy Szentmih√°lyi Szab√≥ P√©ter-twerkingfot√≥ ut√°n k√∂zvetlen√ľl j√∂n a Deutsch-essz√©!

A riportrovatban meglepŇĎ h√ļz√°ssal nem riportok lesznek - vagy Bencsik √©s Ker√©nyi nem tudj√°k, mit jelent ez a sz√≥ - hanem egy-egy ismert szem√©lyis√©get fognak egy hosszabb cikkben "szt√°rolni". Az√©rt id√©zŇĎjelezek, mert ŇĎk fogalmaznak √≠gy. Olyan szt√°rokra lehet sz√°m√≠tani, mint Cserpes, a L√°z√°r testv√©rek, √Ākos, Nemesk√ľrty, vagy Batyu.

Advertisement

A kult√ļra rovatba annyi ig√©retes szerzŇĎt h√≠vtak meg, hogy ez azt√°n t√©nyleg az √°lmodoz√°s terepe, mivel egyelŇĎre nem tudni, ki fogadja el a felk√©r√©st. De ki tudna ellen√°llni egy olyan rovatnak, ahol elŇĎfordulhat Keresztes Ildik√≥, a mandineres Balogh √Ākos Gergely, √ďkov√°cs Szilveszter, Orb√°nn√© L√©vai Anik√≥, Ba√°n L√°szl√≥ vagy K√°lomista G√°bor? Megmondom ŇĎszint√©n, hogy √©n szem√©ly szerint egyelŇĎre a Kudlik Julia-L√©vai Anik√≥ du√≥ f√©mjelezte divat alrovatra vagyok itt a legkiv√°ncsibb.

A Has√°b nevŇĪ glosszarovat le√≠r√°sa olyan baromi vicces, hogy k√©ptelens√©g, hogy maga a rovat ezt valaha utol√©rje. √ćgy kezdŇĎdik:

A has√°b√≠r√°s c√©lja a szellemes √©s r√∂vid forma megalkot√°sa. E muŐčfajban a balliber√°lis oldal jelenleg verhetetlen. Teh√°t: saj√°t muŐčfaj√°ban kell legyoŐčzn√ľnk az ellenfelet.

Advertisement

Aztán folytatódik a feladat lerásával, amit én prózaverként értelmeztem, és nagyon tetszett!

A hasábíró táborunk jelese.
A hasábíró jelszava ez: írok, tehát vagyok.

A hasábíró élményt, verset, tárcát, jegyzetet, glosszát vagy viccet ír.
A hasábíró röviden szól. A tömör írás hatalmas hatás.
A hasábíró személyi adattal ellátott vonzó fényképe látható fent, a szöveg lent. A kívánt arány: aranymetszés.
(…)

A hasábíró társaival az eposzi seregszemlét jeleníti meg.

Nem vagy agyatlan fideszes, és most röhögsz? Mindjárt nem fogsz, ugyanis:

Itt j√∂hetnek majd a baloldali √©s liber√°lis √ļtit√°rsak is.

√ötit√°rsak!

P√°lffy Istv√°n v√©rzŇĎ szent sz√≠v√©re mondom, megremegtem, amikor ezt a sz√≥t ilyen komolyan le√≠rva megl√°ttam.

Advertisement

De ha egy rovatot kéne mondanom, amit mindennél jobban várok, akkor az az Egyéb lenne, ahol nem kizárt, hogy Zárug Péter Farkas-viccek vagy Sasvári Sándor-versek jelenjenek meg! Itt a téma ugyanis:

Vicc, adoma, pamflet, vers ‚Äď impresszum, aj√°nl√≥k, egy√©b

√©s a felsoroltak is a potenci√°lis szerzŇĎk k√∂z√∂tt vannak, S√°ndor Gy√∂rggyel egy√ľtt.

Advertisement

A havi egy hosszabb-r√∂videbb cikk√©rt a sz√°mlak√©pes szerzŇĎk 5o-2oo ezer forint plusz √°f√°t fognak kapni.

Azt kell mondjam, a magyar sajt√≥ban ilyen erŇĎsen √©v m√©g nem indult.

Bónusznak itt van Kerényi Imre hivatalos címe a végére:

a tudatos nemzeti k√∂zjogi gondolkod√°s megalapoz√°s√°val √©s ehhez kapcsol√≥dva a magyar kultur√°lis √©rt√©kek megŇĎrz√©s√©vel √©s fejleszt√©s√©vel √∂sszef√ľggŇĎ feladatok ell√°t√°s√°√©rt felelŇĎs minisztereln√∂ki megb√≠zott

Advertisement

update: P√∂r√∂gnek az esem√©nyek, ami√≥ta ezt a posztot kitettem, egy rak√°s friss bejegyz√©st √≠rtam a t√©m√°ban, aj√°nlom ezt, nem besz√©lve errŇĎl √©s fŇĎleg errŇĎl.